top of page
Foto van schrijverRick van den Tempel

Wat is prediabetes? Oorzaken, symptomen en het verband met gewichtstoename

Prediabetes is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel hoger is dan normaal, maar nog niet hoog genoeg is om als diabetes type 2 te worden gediagnosticeerd. Het is een serieuze waarschuwing dat het lichaam moeite heeft met het reguleren van bloedsuiker. Zonder de juiste maatregelen kan prediabetes leiden tot diabetes type 2, wat gepaard gaat met ernstige gezondheidsrisico's.


Hoewel gewichtstoename een veelvoorkomend probleem is bij prediabetes, zijn er ook andere factoren die deze aandoening kunnen beïnvloeden, zoals genetische aanleg, leeftijd en een zittende levensstijl. Gewichtstoename, met name in de buikstreek, kan echter de insulineresistentie verergeren, wat leidt tot een verhoogde bloedsuikerspiegel en daarmee een groter risico op diabetes.


bloedsuiker monitoren voor prediabetes

Wat is het verband tussen prediabetes en gewichtstoename?

Het verband tussen prediabetes en gewichtstoename is sterk, vooral wanneer het gaat om vetopslag rond de buik. Buikvet (visceraal vet) is niet alleen vet dat wordt opgeslagen, maar het beïnvloedt ook hormonen zoals insuline, die de bloedsuikerspiegel reguleren. Een overmaat aan buikvet kan leiden tot insulineresistentie, waarbij het lichaam minder goed in staat is om insuline te gebruiken. Dit verhoogt het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Naast gewichtstoename kunnen ook hormonale veranderingen en een langzamere stofwisseling bijdragen aan het risico op prediabetes. Deze veranderingen maken het moeilijk om overtollig gewicht kwijt te raken, wat het risico verder vergroot.


Andere risicofactoren voor prediabetes

Hoewel gewichtstoename een belangrijke risicofactor is voor prediabetes, zijn er ook andere factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van deze aandoening. Sommige mensen met prediabetes kunnen zelfs een normaal gewicht hebben, maar lopen alsnog een verhoogd risico door de volgende factoren:

  • Genetische aanleg: Mensen met een familiegeschiedenis van diabetes type 2 hebben een groter risico op prediabetes, ongeacht hun gewicht.

  • Leeftijd: Naarmate mensen ouder worden, neemt de kans op insulineresistentie toe, wat kan leiden tot prediabetes, zelfs zonder gewichtstoename.

  • Ongezonde voeding: Een dieet dat rijk is aan suikers, bewerkte koolhydraten en verzadigde vetten verhoogt het risico op insulineresistentie en prediabetes.

  • Gebrek aan lichaamsbeweging: Mensen met een zittende levensstijl, zelfs zonder overgewicht, lopen een groter risico op het ontwikkelen van prediabetes.


Symptomen van prediabetes

Veel mensen met prediabetes hebben geen duidelijke symptomen. Daarom is het belangrijk om regelmatig je bloedsuikerspiegel te laten controleren, vooral als je risicofactoren hebt. Mogelijke symptomen kunnen zijn:

  • Vermoeidheid

  • Vaak dorst of honger hebben

  • Frequente urinaire klachten

  • Problemen met het gezichtsvermogen


Hoe kun je prediabetes en gewichtstoename voorkomen?

Het goede nieuws is dat prediabetes met de juiste aanpassingen in levensstijl kan worden teruggedraaid. Hier zijn enkele effectieve manieren om prediabetes te voorkomen, ongeacht of je gewichtstoename hebt of niet:

  1. Gezonde voeding: Een dieet dat rijk is aan vezels, groenten en gezonde vetten en arm aan bewerkte koolhydraten kan helpen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en het risico op prediabetes te verminderen.

  2. Regelmatige lichaamsbeweging: 150 minuten matige lichaamsbeweging per week, zoals wandelen of zwemmen, kan insulineresistentie helpen verminderen. Dit is belangrijk voor zowel mensen met als zonder overgewicht.

  3. Gewicht beheersen: Voor degenen met overgewicht kan zelfs een matig gewichtsverlies van 5-10% van het totale lichaamsgewicht helpen om het risico op diabetes type 2 drastisch te verlagen.

  4. Regelmatige controles: Laat regelmatig je HbA1c-waarde en bloedsuikerspiegel controleren, vooral als je risicofactoren hebt zoals een familiegeschiedenis van diabetes of als je ouder wordt. Je kunt hier ook denken aan continue bloedsuikermeters waarmee je voor 14 dagen lang 24/7 je bloedsuiker kan monitoren om zo te ontdekken op welke momenten jouw bloedsuikerspiegel significant stijgt.


Conclusie: prediabetes en gewichtstoename in balans houden

Prediabetes is een serieuze waarschuwing dat je gezondheid in gevaar kan komen, maar het is omkeerbaar met de juiste aanpassingen in je levensstijl. Hoewel gewichtstoename een belangrijke risicofactor is, kan prediabetes ook voorkomen bij mensen met een normaal gewicht. Het is daarom belangrijk om je bloedsuikerspiegel goed in de gaten te houden, ongeacht je lichaamsbouw. Door gezond te eten, regelmatig te bewegen en je bloedsuiker te controleren, kun je het risico op diabetes type 2 aanzienlijk verlagen.

Als je je zorgen maakt over je bloedsuikerspiegel of het risico op prediabetes, is het verstandig om vroegtijdig actie te ondernemen. Je kunt starten met het voverwegen van een HbA1c-waarde (gebruik de link wanneer je deze zelf eens wilt testen) en bespreek de resultaten met een gekwalificeerde gezondheidsprofessional. Door tijdig je bloedsuikerspiegel in kaart te brengen, kun je preventieve maatregelen nemen en je gezondheid op lange termijn beschermen. 


Gericht aan de slag? Kies dan voor een samenwerking met Rick!

Kies voor maatwerk als je op zoek bent naar een leven zonder gewichtsproblemen en diabetes type 2 wilt voorkomen of omkeren.


Boek nu een orthomoleculair consult of EMB Bloedonderzoek voor het gericht optimaliseren van jouw gezondheid!



 


 

Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:

  • De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.

  • Heb je vragen, hulp of advies nodig dan kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website of door een mail te sturen naar: contact@rickvandentempel.nl 

Comments


bottom of page