top of page
Foto van schrijverRick van den Tempel

SIBO: wat is het en hoe kom ik er vanaf?

SIBO, weer zo'n medische aanduiding van een aandoeninging voor 'iets' wat zich in het lichaam afspeelt. Maar, wat is het? hoe weet je of je hier last van hebt? En, hoe kom je er vanaf wanneer je dit onder de leden hebt? Op dit alles ga ik in deze blog in. In mijn praktijk noem ik het ook wel de stille saboteur van je spijsvertering. Voel jij je regelmatig opgeblazen, heb je last van winderigheid of buikpijn na het eten? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van SIBO, oftewel Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het betekent simpelweg dat er te veel bacteriën in je dunne darm aanwezig zijn. 


Inhoud van dit artikel

  1. Wat is SIBO?

  2. Hoe herken je de symptomen an SIBO?

  3. Wat veroorzaakt een SIBO?

  4. Hoe kan je SIBO vaststellen?

  5. Wat zijn de (traditionele) behandelingsmogelijkheden voor SIBO?

  6. Meer/beter behandelingsmogelijkheden van SIBO?

  7. Conclusie voor de aanpak van SIBO?


Wat is SIBO?

Je darmen zijn van nature de thuisbasis van miljarden bacteriën, die samen je darmflora vormen. Deze bacteriën spelen een belangrijke rol in je spijsvertering en algehele gezondheid. Normaal gesproken bevinden de meeste bacteriën zich in de dikke darm, maar bij SIBO is er een overgroei van bacteriën in de dunne darm. Dit kan leiden tot allerlei vervelende klachten.


SIBO in dunne darm


Hoe herken je de symptomen van SIBO?

SIBO kan zich op verschillende manieren uiten. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Opgeblazen gevoel, vooral na het eten

  • Overmatige winderigheid en boeren

  • Buikpijn en krampen

  • Diarree, obstipatie of een afwisseling van beide

  • Onverklaarbaar gewichtsverlies

  • Vermoeidheid

  • Vitamine- en mineralentekorten


Wat veroorzaakt een SIBO?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van SIBO:

  • Verminderde darmmotiliteit: Als de spieren in je darmen niet goed samentrekken, kunnen bacteriën zich ophopen in de dunne darm.

  • Verminderde maagzuurproductie: Maagzuur helpt normaal gesproken om bacteriën te doden. Een lage maagzuurproductie kan de groei van bacteriën in de dunne darm bevorderen.

  • Structurele problemen: Vernauwingen of littekenweefsel in de darmen kunnen de doorgang van voedsel en bacteriën belemmeren.

  • Bepaalde medische aandoeningen: Aandoeningen zoals diabetes, coeliakie en de ziekte van Crohn kunnen het risico op SIBO verhogen.


Hoe kan je SIBO vaststellen?

Als je vermoedt dat je SIBO hebt, is het belangrijk om actie te ondernemen. De eerste stap is meestal een huisarts, zij kunnen je doorverwijzen naar een specialist, zoals een MDL-arts (maag-darm-leverarts), die de diagnose kan stellen. 


De meest gebruikte tests voor SIBO zijn:

  • Ademtest: Hierbij drink je een suikeroplossing en wordt de hoeveelheid waterstof en/of methaangas in je adem gemeten.

  • Kweek van dunne darmvloeistof: Hierbij wordt een monster van de dunne darmvloeistof afgenomen en onderzocht op de aanwezigheid van bacteriën.


Wat zijn de (traditionele) behandelingsmogelijkheden voor SIBO?

Er zijn verschillende manieren om SIBO te behandelen:

  • Antibiotica: Dit is de meest voorkomende behandeling voor SIBO. Antibiotica doden de overtollige bacteriën in de dunne darm. (deze optie raad ik niet aan)

  • Dieetaanpassingen: Een speciaal dieet, zoals het FODMAP-dieet, kan helpen om de symptomen te verminderen en de groei van bacteriën te remmen. (deze optie laat uit praktijkervaring wisselende resultaten zien)

  • Prokinetica: Deze medicijnen helpen om de darmmotiliteit te verbeteren en de doorgang van voedsel en bacteriën te bevorderen. (deze optie raad ik niet aan)

  • Probiotica: In sommige gevallen kunnen probiotica helpen om de darmflora te herstellen en de symptomen te verminderen. (deze optie raad ik aan, maar daarvoor is het belangrijk om je darmmilieu onder de loop te nemen)


Meer/betere behandelingsmogelijkheden van SIBO?

Om SIBO breed en holistisch aan te pakken is mijn ervaring om een darm-microbioomonderzoek te overwegen (lees hier meer over). Darm-microbioomonderzoek is in mijn praktijk en via evidence based onderzoek een enorm waardevol hulpmiddel gebleken voor het daadkrachtig oplossen van SIBO. Dit komt omdat het inzicht geeft in de onderliggende oorzaken en de individuele behoeften van de patiënt. Binnen ons vakgebied noemen we dit ook wel onderdeel van de film-therapie, waarbij je veel meer informatie gebruikt in plaats van slechts een korte 'snapshot'. Hier zijn enkele redenen waarom ik darm-microbioomonderzoek toepas voor het opsporen en behandelen van SIBO:


  1. Identificatie van specifieke bacteriën: Een darm-microbioomtest kan de specifieke soorten en hoeveelheden bacteriën in de dunne darm identificeren. Dit helpt bij het bepalen of er inderdaad sprake is van SIBO en welke bacteriën de overgroei veroorzaken.

  2. Inzicht in de onderliggende oorzaken: Darm-microbioomonderzoek kan ook andere factoren onthullen die bijdragen aan SIBO, zoals een disbalans in de darmflora, ontstekingen, of een verminderde darmmotiliteit.

  3. Personalisatie van de behandeling: Iedereen heeft een uniek darmmicrobioom, dus een "one-size-fits-all" aanpak werkt niet altijd bij SIBO. Darm-microbioomonderzoek stelt artsen in staat om een ​​behandelingsplan op maat te maken, gebaseerd op de specifieke behoeften van de client.

  4. Monitoring van de behandeling: Darm-microbioomonderzoek kan worden gebruikt om de voortgang van de behandeling te volgen en te evalueren of de SIBO-veroorzakende bacteriën zijn verminderd.

  5. Preventie van herhaling: Door de onderliggende oorzaken van SIBO te begrijpen en aan te pakken, kan darm-microbioomonderzoek helpen om herhaling van SIBO te voorkomen. Dit kan worden bereikt door dieetaanpassingen, probiotica, prebiotica, of andere interventies die de darmgezondheid ondersteunen.



Conclusie voor de aanpak van SIBO

SIBO kan een grote impact hebben op je kwaliteit van leven, maar met de juiste diagnose en behandeling kun je je klachten verminderen en je spijsvertering weer op de rit krijgen.Darm-microbioomonderzoek biedt zo een waardevolle aanvulling op de traditionele diagnosemethoden voor SIBO, zoals ademtesten. Het geeft een gedetailleerd inzicht in de darmflora en de onderliggende oorzaken van SIBO, waardoor een meer gerichte en effectieve behandeling mogelijk is. Dit kan leiden tot een betere verlichting van de symptomen, een sneller herstel en een verminderde kans op herhaling. Aarzel niet om contact op te nemen als je vermoedt dat je SIBO hebt.


Interesse in een oplossing die werkt?

Wil je gericht darmonderzoek laten uitvoeren om de oorzaak te achterhalen, plan dan hier je consult of onderzoek met mij in. Heb je vragen, neem dan gerust contact met mij op via rick@rickvandentempel.nl. Ik kan je altijd tijdens een eerste consult advies geven op het onderzoek dat bij jouw klachtenbeeld past.




 


Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:

  • Bij voorkeur doe je dit op advies van jouw dokter, huisarts en/of aanvullend, medisch specialist als een orthomoleculair therapeut. Vandaar ook dat ik geen adviesdoseringen heb aangegeven. De aanbevolen extra voedingsstoffen, in de vorm van supplementen, zijn gegeven op basis van wetenschappelijke referenties en zijn op aanvraag verkrijgbaar. Stuur hiervoor een mail naar: rick@rickvandentempel.nl. 

  • Heb je vragen, hulp of advies nodig bij mogelijke adviesdoseringen, dat kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.

  • De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.  




26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page