Heeft jouw kindje rode wangen? Het is een veelvoorkomende zorg bij ouders die ik in mijn praktijk tref. Niet onterecht, want zeker bij aanhoudende uitslag is het een duidelijk signaal van het lichaam om in actie te komen je wat aan wilt doen. Op het oog onschuldige oorzaken kunnen al voor veel verlichting van de klacht zorgen, er zijn dus praktische oplossingen. Daarnaast zijn er ook een altijd NO GO's waar ik je als ouder bewust van maken middels dit artikel. Lees dus vooral verder om de mogelijke oorzaken en oplossingen van rode wangen bij baby's, peuters en kinderen gericht aan te pakken.
1. Wat zijn de mogelijke oorzaken van de rode wangen?
Huidirritatie: Gevoelige baby- en kinderhuid kan geïrriteerd raken door zeep, wasmiddelen, cosmetica of andere producten. Dit kan leiden tot rode, droge of schilferige wangen.
Allergieën (inclusief huisstofmijt): Allergieën voor bijvoorbeeld pollen, huisdieren of huisstofmijt kunnen rode wangen veroorzaken, vaak gepaard met andere symptomen zoals niezen, jeukende ogen of een loopneus.
Voedingsallergieën kunnen ook voor dergelijke symptomen als rode wangen zorgen.
Infecties: Virale of bacteriële infecties, zoals de vijfde ziekte, roodvonk of een oorontsteking, kunnen gepaard gaan met rode wangen.
Eczeem (atopische dermatitis): Deze chronische huidaandoening kan leiden tot rode, jeukende en droge plekken op de wangen.
Andere aandoeningen: In zeldzame gevallen kunnen rode wangen een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening.
2. Wat zijn de traditionele oplossingen tegen rode wangen?
Bij aanhoudende klachten van rode wangen bij baby's, peuters en kinderen zal de huisarts meestal de volgende stappen ondernemen:
Anamnese: De huisarts zal vragen stellen over de geschiedenis van de klachten, zoals wanneer de roodheid begon, of er andere symptomen zijn, welke producten er gebruikt worden op de huid van de baby, en of er allergieën in de familie voorkomen.
Lichamelijk onderzoek: De huisarts zal de baby grondig onderzoeken, waarbij gelet wordt op de aard en locatie van de roodheid, de aanwezigheid van andere huidafwijkingen, en eventuele tekenen van infectie.
Mogelijke diagnose: Op basis van de anamnese en het lichamelijk onderzoek zal de huisarts proberen een diagnose te stellen. Mogelijke diagnoses kunnen zijn:
Uit praktijkervaring (!) draait het meestal uit op medicatie, waarbij de enkele mogelijkheden aanbiedt:
Wanneer gedacht wordt aan atopische dermatitis (eczeem beeld, waaronder de rode wangen zullen worden 'gelabeld'):
Corticosteroïden: Deze ontstekingsremmende crèmes of zalven worden vaak voorgeschreven om de roodheid, jeuk en ontsteking van eczeem te verminderen. Ze zijn er in verschillende sterktes, afhankelijk van de ernst van de symptomen.
Calcineurineremmers: Dit zijn niet-steroïde crèmes die ook ontstekingsremmend werken en soms worden voorgeschreven als alternatief voor corticosteroïden, vooral op gevoelige delen van het lichaam zoals het gezicht.
Antihistaminica: Deze medicijnen kunnen helpen bij het verminderen van jeuk, vooral 's nachts. Ze zijn verkrijgbaar als drankje of tabletten.
Bij contactallergie:
Corticosteroïden: Deze kunnen worden voorgeschreven om de ontstekingsreactie te verminderen en de huid te kalmeren.
Antihistaminica: Deze kunnen helpen bij het verminderen van jeuk en andere allergische symptomen.
3. Waarom de traditionele oplossing niet de beste optie is?
Dergelijke medicatie zorgt dat het lokale huidmilieu en interne milieu (floracultuur met bacteriën) aangetast kan worden. Belangrijker nog de medicatie kan de huidbarrière kwetsbaarder maken, vooral bij langdurig en/of intensief gebruik. Dit zorgt voor zoals ik vaak in mijn praktijk benoem het domino-effect: door een lager afweermechanisme van de huid, kan het immuunsysteem juist (nog) heftiger reageren op allergenen uit de omgeving (huisstofmijt), maar ook in voeding of door verzorgingsproducten. Het gevolg is dat je daardoor alleen maar juist gevoeliger wordt! Dit is de reden waarom de acute reactie vaak (lijkt) te werken, maar het tegendeel is waar als het gaat om preventie: de pleister is geplakt maar de wond zit er nog.
Dit geldt met name voor corticosteroïden, die bijwerkingen kunnen hebben op het dunner worden van de huid en een verhoogd risico op infecties. Deze bijwerkingen kunnen de huidbarrière verzwakken en de huid gevoeliger maken voor irritatie en allergenen. Calcineurineremmers (de medicatie om ontstekking te remmen) kunnen ook de huidbarrière beïnvloeden, vooral als ze worden gebruikt op een beschadigde huid. Ze kunnen irritatie en een branderig gevoel veroorzaken, wat de huidbarrière verder kan verzwakken. Antihistaminica en antivirale middelen hebben over het algemeen geen direct effect op de huidbarrière. Antibiotica kunnen indirect de huidbarrière beïnvloeden door de darmflora te verstoren, wat kan leiden tot een verhoogd risico op huidinfecties (1,2).
Betere oplossingen tegen rode wangen?
Zoals aangegeven kunnen er allerlei redenen ten grondslag liggen aan de rode wangen (zie punt 1). De redenen voor de reactie kunnen weer liggen aan de mate van bescherming door o.a. de huidbarriere (onze natuurlijke bescherming voor het buitenmilieu) en verder kan het ook liggen aan een (verstoorde) afstemming met het immuunsysteem. De afstelling kan verstoort zijn waardoor dit een reactie uitlokt. Wat de specifieke oorzaak ook is het belangrijkste is om oplossingen te zoeken en zaken uit te sluiten waarvan we weten dat ze effect hebben op de huid- & interne gezondheid. De belangrijkste tips noem ik onderstaand om eens uit te gaan testen, om te kijken of dit voor verlichting van de klacht zorgt. Mocht dit zo zijn, dan hoop ik op jouw feedback en mocht het niet helpen dan kijk ik graag met je mee wat de oorzaak kan zijn van jullie zoon of dochter.
Tip 1: Sluit voedingstoffen met specifieke anti-nutriënten uit
Antinutriënten komen van nature voor in veel plantaardige voedingsmiddelen. Ze zijn stoffen die de opname van bepaalde voedingsstoffen kunnen verminderen of zelfs schadelijk kunnen zijn in grote hoeveelheden. Dit kan gevolgen hebben voor de huidgezondheid en een verklaring zijn voor de rode wangen. Hier zijn de belangrijkste veelvoorkomende voedingsmiddelen met de antinutriënten die ze bevatten:
Peulvruchten: pindakaas en hummus
Gepasteuriseerde koezuivel: bijna alle zuivel in de supermarkt is gepasteuriseerd. Schaap-/geitenproducten gaan vaak wel. Ook kun je kijken naar zuivel obv kokos
Gepasteuriseerde kaas: ook hier zijn veel kaassoorten gepasteuriseerd, kijk voor alternatieven naar jouw lokale kaasboer en vraag naar rauwmelkse kaas of ook hier kun je kijken naar geit-/schapenkaas.
Gistbrood met gluten (brood van de alledaagse bakker en supermarkt): hier valt ook koek, cracker(s), toastjes op (let op ingrediëntenlijst)
Nachtschadefamilie: aardappelen, tomaten, paprika's
Ben je op zoek naar meer alternatieven? Kijk dan eens naar mijn E-boek gezond eten met voor inspiratie en meer begeleiding.
Tip 2: Sluit voedingstoffen met specifieke anti-nutriënten uit
Zeker wanneer huisstofmijt een rol speelt en je vermoedt dat je kind allergisch is voor huisstofmijt, neem dan maatregelen om de blootstelling te verminderen. Ook bij andere oorzaken en gevallen kunnen deze tips zeker geen kwaad om te gaan toepassen:
Was beddengoed regelmatig op hoge temperaturen.
Gebruik allergeendichte hoezen voor matrassen en kussens.
Stofzuig regelmatig met een HEPA-filter.
Houd de luchtvochtigheid in huis laag.
Beddengoed: Kies voor synthetische materialen in plaats van dons of wol.
Verzorgingsproducten: Gebruik hypoallergene producten zonder synthetische geurstoffen om huidirritatie te voorkomen.
Zuivering, reiniging en luchtvochtigheid verlagen:
Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in de slaapkamer en het hele huis om de luchtvochtigheid te verlagen en de groei van huisstofmijt te remmen.
Luchtreinigers: Overweeg het gebruik van een luchtreiniger met HEPA-filter om huisstofmijt en andere allergenen uit de lucht te verwijderen.
Planten: Bepaalde planten kunnen helpen de lucht te zuiveren en de luchtvochtigheid te verlagen. Denk bijvoorbeeld aan de Areca palm, Dracaena, Vrouwentong en Spathiphyllum voor luchtzuivering, en varens en de Kentia palm om de luchtvochtigheid te verlagen.
Belangrijke opmerking
Onthoud dat: one size fits none! Elke case en kind is uniek, de beste aanpak kan variëren per situatie. Ik heb mijn best gedaan om mijn praktijkervaring met je te delen om jullie kind adequaat te helpen en zonder negatieve effecten van langdurige medicatie. Uiteraard sta ik tot jullie dienst om een professionele blik te werpen de klachten van jullie kind. Dit om op zoek te gaan naar een gepersonaliseerd behandelplan die past bij elke specifiek situatie.
Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:
De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.
Bij voorkeur doe je dit op advies van jouw dokter, huisarts en/of aanvullend, medisch specialist als een orthomoleculair-/natuurgeneeskundig therapeut.
Heb je vragen, hulp of advies nodig, dan kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.
Gebruikte referenties:
Del Pozzo-Magaña BR, Liy-Wong C. Drugs and the skin: A concise review of cutaneous adverse drug reactions. Br J Clin Pharmacol. 2022 Aug 16. doi: 10.1111/bcp.15490. Epub ahead of print. PMID: 35974692.
Mockenhaupt M. Epidemiology of cutaneous adverse drug reactions. Allergol Select. 2017 Aug 4;1(1):96-108. doi: 10.5414/ALX01508E. PMID: 30402608; PMCID: PMC6039997.
Comments