top of page
Foto van schrijverRick van den Tempel

Dit doe je tegen reuma, artrose, osteoporose en fibromyalgie

Bijgewerkt op: 2 okt.

Reuma, artrose, osteoporose en fibromyalgie, ze behoren allen tot de categorie gewrichtsaandoeningen en worden vaak bestempeld als niet te behandelen en leer er maar mee leven. Bij gewrichtsaandoeningen raken botweefsel, kraakbeen en/of bindweefsel beschadigd. Dit heeft klachten als stijfheid, gewrichtszwellingen en -ontstekingen, pijn en gewrichtsmisvormingen tot gevolg. Wat nou als (chronische) klachtenbeelden als reumatoïde artritis, artrose, osteoporose, jicht en bijvoorbeeld fibromyalgie ('weke-delen-reuma') wel te verhelpen zijn of in ieder geval aanzienlijke klachtvermindering zou kunnen optreden?


Onderstaand neem ik je graag mee in een aantal mogelijke stappen die je kunt toepassen in de behandeling van jouw gewrichtsklachten.


Herstel jouw verzwakte immuunsysteem

Reumatoïde artritis wordt beschouwd als een auto-immuunziekte. Bij fibromyalgie wordt dit als oorzakelijke rol vermoed. Bij alle gewrichtsaandoeningen is er bijna altijd sprake van over-activatie van jouw immuunsysteem. Dit betekent eigenlijk letterlijk dat je immuunsysteem overuren draait en na verloop het niet meer kan bijbenen. Dit kan na verloop van tijd leiden van lichte tot sterke auto-immuniteit, waarbij het immuunsysteem zich tegen jouw keert. Wat maakt dat het immuunsysteem het eigen lichaam gaat aanvallen? Welke belastende factoren zijn aanwezig? Factoren als slechte spijsvertering, een lekkende darm, toxische belasting (pesticiden, plastics), zware metalen, slaapgebrek, stress, westerse voeding met veel geraffineerde oliën en koolhydraten worden allemaal in verband gebracht met het ontstaan van auto-immuunaandoeningen.


Tip: de meest significante resultaten worden in de praktijk vaak bereikt met het het (tijdelijk) uitsluiten van koezuivel, gluten en soja. Start hier eens mee en beoordeel eens wat dit doet voor jouw klachtenbeeld. Je kunt dit ook uitsluiten via gericht onderzoek:



Jouw spijsvertering verbeteren

De darm heeft een centrale rol in de opname van nutriënten. Daarnaast is de darm van groot belang voor het immuunsysteem. Wist je dat 70 van jouw immuunsysteem is omgeven rondom de darm en specifiek rondom jouw darmwand!? Alles bepalend is de kwaliteit en diversiteit van het darm-microbioom en de doorlaatbaarheid van jouw darmwand. De gezondheid van deze darm is o.a. afhankelijk van voldoende vitamine A en D. Extra toevoeging van fermenteerbare vezels zoals resistent zetmeel bevorderen de vorming van korte-ketenvetzuren, deze kun je o.a. vinden in kokosvet, ghee en lijnzaadolie.

Vaak zien we dat gewrichtsaandoeningen gepaard gaan met chronisch gebruik van pijnstillers en medicatie. Zogeheten NSAID’s vergroten de kans op schade aan de darmwand, wat indirect voedselovergevoeligheden vergroot. Kortom, langdurende medicatie gebruik beschadigt de darmen en zijn natuurlijke beschermingsmechanismen met als gevolg dat toxische stoffen en allergenen als gluten (met name uit tarwe) en lactose (met name uit koezuivel) ongestoord via de darmwand in de bloedbaan terecht komen. Met als gevolg over-activatie van het immuunsysteem en negatieve brein-communicatie.


Tip: Verhoog de vezel-inname met voedingsproducten als alfalfa en artisjok. Voor gericht en persoonlijk advies kun je ook denken aan een persoonlijke afspraak met een uitgebreide intake:



Last van reflux en/of brandend maagzuur?

Voor het goed verlopen van de stofwisselingsprocessen is een juiste zuurtegraad in het lichaam, namelijk licht basisch, essentieel. Bij gewrichtsaandoeningen is het milieu in de weefsels vaak te zuur. Stofwisselingsprocessen worden geremd, waardoor afvalstoffen zich ophopen, gewrichten verder beschadigd raken en herstelprocessen vertragen. Als gevolg treden klachten als maagzuur en reflux op. Helaas is de strategie als gevolg vaak het gebruik van maagzuurtabletten, maar net als bij gebruik van pijnstillers zijn maagzuurtabletten niet de oplossing... Deze zuurbranden zijn niet het gevolg van overtollig maagzuur, maar van de vertraging van de maagfunctie! De voedselbrij stagneert in de maag, dat geeft rotting en gisting waardoor de voedselbrij omhoog wordt gestuwd en klachten van zuurbranden en reflux ontstaan. De neutrale pH is nodig voor een optimale werking van spijsverteringsenzymen en het darmepitheel.


Tip: Voeg citroen-/limoensap of appel-azijnzuur toe aan jouw maaltijden, dit optimaliseert de pH-waarde en brengt jouw vertering verder op gang. Daarbij kan natriumbicarbonaat (zuiveringszout) of specifieke spijsverteringsenzymen als betaine HCL bijdragen. Voor het gebruik van natriumbicarbonaat kun je denken aan 1 tl aan één van jouw gezonde baksels toe te voegen, als bananen-pannenkoeken, dit alles draagt bij aan een gezonde pH-waarde.


Verhoogde suikerbehoefte, insulineresistentie en/of diabetes type 2?

Vermindering van de spijsvertering leidt direct tot een verminderde opname van voedingsstoffen, wat uiteindelijk leidt tot ondervoeding. Verzwakking van de maag en alvleesklier leidt ook tot problemen met de bloedglucosehuishouding. In de praktijk zal de behandeling gericht moeten zijn op zowel herstel van de bloedglucosehuishouding als de spijsvertering. Beide pancreasfuncties gaan tenslotte hand in hand. Een gezonde, overwegend plantaardige voedingspatroon is de basis. Eet alle kleuren van de regenboog en tevens kan het helpen wanneer je de (complexe) koolhydraten en eiwitten afzonderlijk van elkaar eet. Deze vorm van maaltijdsplitsing vergemakkelijkt de spijsvertering en opname van voedingsstoffen. Daarnaast, is stressreductie van groot belang: voldoende bewegen in de buitenlucht, ontspanning, relaxatieoefeningen als yoga kunnen allemaal bijdragen.


Tip: Verlaag de inname van suikers en kijk wat gedissocieerd eten (maaltijdsplitsing) voor jou doet.


Wat is de actuele status van voedingsstoffen?

Voor de opbouw en het herstel van de gewrichten zijn voldoende eiwitten essentieel. De "basismatrix" wordt gevormd door glucosamine en chondroïtine. Methylsulfonylmethaan (MSM) is een zwavel die van nature voorkomt in de weefsels van ons lichaam en zorgt voor souplesse. Gecombineerde inname van deze drie nutriënten heeft een synergetisch effect [1]. Verder zijn B-vitamines, vitamine C, calcium, magnesium, mangaan, borium en silicium als co-factoren noodzakelijk. Aanvulling met een breed supplement van bovenstaande voedingsstoffen is in het algemeen, en vanuit mijn praktijkervaring, aan te raden om aan al deze nutriënten te kunnen (blijven) voldoen.


Bij veel gewrichtsaandoeningen is er ook sprake van een verhoogde productie van vrije radicalen. Deze verhoogde ontstekingsactiviteit betekend simpelweg brand en alarmfase 1 in jouw lichaam. Deze agressieve deeltjes beschadigen in dit geval het bot-, kraakbeen- en bindweefsel. Antioxidanten als bètacaroteen (vitamine A), vitamine C en E, bioflavonoïden, zink, mangaan en selenium vangen deze vrije radicalen weg en beperken zo de schade. Met name groenten, fruit, kruiden en specerijen zijn rijk aan antioxidanten. De voeding kan worden aangevuld met een breed antioxidanten complex. In strijd tegen chronische ontstekingsactiviteit is de inname van voldoende onverzadigde vetzuren van belang. Vette vis, noten, zaden en koudgeperste oliën bevorderen de aanmaak van ontstekingsremmende, afweerondersteunende stoffen in het lichaam. Eventueel kan de voeding worden aangevuld met oliecapsules (bijv. visolie, zwarte bessenzaadolie). Verzadigde vetten en transvetten (geharde vetten) uit bijvoorbeeld vet vlees, snacks, margarine, kaas en verder alcohol, geraffineerde suikers, en kunstmatige hulpstoffen (E-nummers) bevorderen de aanmaak van ontstekingsbevorderende stoffen in het lichaam. Daarom is het aanbevolen om deze producten te beperken.


Tip: Start met het verhogen van plantaardige voedingsstoffen en verhoogde de inname van kwalitatieve vetten als noten, zaden en stop met gissen en laat jouw klachtenbeeld verder onder de loep nemen met een EMB bloedonderzoek om regie en grip te krijgen over jouw gezondheid.


Nog steeds last van jouw gewrichtsaandoeningen?

Heb je last van reumatische klachten of andere gewrichtsklachten? Of ben je al langere tijd bezig met voeding maar merk je nog geen verschil? Dan kan wellicht orthomoleculaire therapie iets voor je zijn. Neem (vrijblijvend) contact met mij op om te kijken naar de mogelijkheden om jouw klachten te verhelpen.




*Maak vrijblijvend gebruik van mijn 10% kortingscode voor het kopen van kwalitatief, hoogwaardige supplementen. Zonder orthomoleculair therapeut of medisch professioneel, raad ik nadrukkelijk aan om de veilig, geadviseerde dosering op de verpakking niet te overschrijden.

 

Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:

  • Bij voorkeur doe je dit op advies van jouw dokter, huisarts en/of aanvullend, medisch specialist als een orthomoleculair therapeut. Vandaar ook dat ik geen adviesdoseringen heb aangegeven. De aanbevolen extra voedingsstoffen, in de vorm van supplementen, zijn gegeven op basis van wetenschappelijke referenties en zijn op aanvraag verkrijgbaar. Stuur hiervoor een mail naar: contact@rickvandentempel.nl

  • Heb je vragen, hulp of advies nodig bij mogelijke adviesdoseringen, dat kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.

  • De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.


1.270 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page