top of page
Foto van schrijverRick van den Tempel

Het belang van een goede nachtrust

Er zijn vele redenen waarom een ​​goede nachtrust belangrijk is. In deze blog de belangrijkste waarom een goede nachtrust zo ontzettend belangrijk is voor je gezondheid en waarom het jou juist helpt om een uitgebalanceerd levensstijl te behouden. Wij zijn ervan overtuigd dat het zelfs net zo belangrijk is als gezond eten en sporten. Helaas is er veel dat de natuurlijke slaappatronen en ons bioritme kan verstoren.


Mensen slapen nu minder dan in het verleden en ook de slaapkwaliteit is afgenomen (1). Hier zijn 6 belangrijke redenen waarom goed slapen zo belangrijk voor ons is.


1. Slecht slapen hangt samen met een hoger lichaamsgewicht

Slecht slapen hangt sterk samen met gewichtstoename. Mensen met een korte slaapduur wegen over het algemeen aanzienlijk meer dan degenen die voldoende slapen (2, 3). In feite is een korte slaapduur een van de sterkste risicofactoren voor obesitas. In één uitgebreid overgewichts-onderzoek hadden kinderen en volwassenen met een korte slaapduur respectievelijk 89% en 55% meer kans op obesitas (4). Aangenomen wordt dat het effect van slaap op gewichtstoename wordt veroorzaakt door tal van factoren, waaronder hormonen en motivatie om te oefenen (5). Dus, mocht je proberen af te vallen en je gewicht in balans te houden is een goede nachtrust absoluut cruciaal.


2. Goede slapers eten minder

Studies tonen aan dat mensen met slaapstoornissen een grotere eetlust hebben en meer calorieën eten. Slaapgebrek verstoort de dagelijkse schommelingen in eetlusthormonen en wordt verondersteld slechte eetlustregulatie te veroorzaken (6, 7). Dit omvat hogere niveaus van ghreline, het hormoon dat de eetlust stimuleert, en verlaagde niveaus van leptine, het hormoon dat de eetlust onderdrukt (8). Kortom, slecht slapen beïnvloedt hormonen die de eetlust reguleren. Degenen die voldoende slapen, eten meestal minder calorieën dan degenen die dat niet doen.


3. Een goede nachtrust kan de concentratie en productiviteit verbeteren

Slaap is belangrijk voor verschillende aspecten van de hersenfunctie. Dit omvat cognitie, concentratie, productiviteit en prestaties (9). Deze worden allemaal negatief beïnvloed door slaapgebrek. Zo is uit onderzoek gebleken dat dat een groep stagiaires met een traditioneel schema met verlengde werkuren van meer dan 24 uur 36% meer ernstige medische fouten maakten dan stagiaires met een schema dat meer slaap mogelijk maakte (10). Een andere studie toonde aan dat een korte slaap sommige aspecten van de hersenfunctie in dezelfde mate kan beïnvloeden als alcoholintoxicatie (11). Daar tegenover staat dat aangetoond is dat een goede nachtrust het probleemoplossend vermogen verbetert en de geheugenprestaties van zowel kinderen als volwassenen verbetert (12, 13, 14).


4. Een goede nachtrust kan jouw sportprestaties optimaliseren

Van slaap is aangetoond dat het de atletische prestaties verbetert. In een onderzoek onder basketbalspelers bleek langere slaap de snelheid, nauwkeurigheid, reactietijden en mentaal welzijn aanzienlijk te verbeteren (15).


Minder slaapduur is ook geassocieerd met slechte training prestaties en functionele beperking.

Uit een onderzoek bij meer dan 2800 vrouwen bleek dat een slechte slaap verband hield met langzamer lopen, een lagere grijpkracht en meer moeite met het uitvoeren van onafhankelijke activiteiten (16).


5. Slechte slapers hebben een groter risico op hartaandoeningen en beroertes

Slaapkwaliteit en slaapduur kunnen een groot effect hebben op veel gezondheid risicofactoren. Dit zijn de factoren waarvan wordt aangenomen dat ze chronische ziekten veroorzaken, waaronder hartaandoeningen. Een overzicht van 15 onderzoeken wees uit dat mensen die niet genoeg slaap krijgen, een veel groter risico lopen op hartaandoeningen of beroertes dan degenen die 7-8 uur per nacht slapen (17).


6. Slaap beïnvloedt het glucosemetabolisme en type 2 diabetes

Experimentele slaapbeperking heeft invloed op de bloedsuikerspiegel en vermindert de insulinegevoeligheid (18, 19).


In een onderzoek bij gezonde jonge mannen veroorzaakte het beperken van de slaap tot 4 uur per nacht gedurende 6 nachten op rij symptomen van pre-diabetes (20). Deze symptomen verdwenen na een week met verhoogde slaapduur. Slechte slaapgewoonten hangen ook sterk samen met nadelige effecten op de bloedsuikerspiegel in de algemene bevolking. Degenen die minder dan 6 uur per nacht slapen, hebben herhaaldelijk aangetoond dat ze een verhoogd risico lopen op diabetes type 2 (21, 22).


3 eenvoudige tips om jouw slaapkwaliteit te bevorderen:

  1. Kijk geen TV minimaal1 tot 2 uur voor het slapen gaan

  2. Doe een korte meditatie (of luister naar rustige muziek) voor het slapen gaan of Lees een boek / of iets anders rustgevends voor het slapen gaan

  3. Eet niet na s’avonds 20.00, hiermee geef je jouw lichaam de benodigde rust om de benodigde REM en diepe slaap tijdens jouw nachtrust te behalen.

17 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page