Vetten zijn slecht, was (en is) vaak nog de algemene gedachte, maar is dit echt zo en zeker in het geval van Omega-3 rijke bronnen? Zeker de lobby voor verzadigde vetten, was (en is) zo sterk dat nog veel mensen in mijn praktijk niet geloven dat vet - en zeker omega-3 rijke vetten - juist een gamechanger voor hun kan zijn op weg naar meer energie en een vitalere gezondheid. Door de jaren heen zijn er steeds meer studies gedaan om het effect van vetzuren zoals onder andere de omega-3’s aan te tonen. Zo is in deze studie werden de positieve effecten van omega-3 vetzuren via aangepaste voeding op migraine aangetoond.
Op zich is de rol van vetten voor onze hersenen allesbehalve nieuw! Hersenweefsel is immers grotendeels opgebouwd uit vetten. Logisch dus dat een goede vetzuurbalans cruciaal is voor een stel gezonde hersenen.
Wist je dat jouw hersenen voor minimaal 60% uit vet bestaan?
Het vet dat wij dagelijks eten, of niet eten, is van grote invloed op de structuur van onze hersencellen, de hoeveelheid hersencellen en zijn neuronen zetten een cascade aan signalen in gang die een gigantisch effect hebben op de rest van het lichaam. Vooral de (meervoudig) onverzadigde vetzuren zijn belangrijk omdat zij de meest ideale bouwstenen vormen voor onze celwanden, daarmee zijn de verantwoordelijke voor optimale communicatie. Zonder goede krachtige communicatie (met de juiste timing van de communicatie) zal er veel fout gaan, zo geldt dit ook voor ons lichaam. Doordat onze hersencellen omhuld met vetlaagje rijk aan omega-3 zorgen zij voor een goede communicatie van onze hersenen naar andere lichaamsdelen toe.
Niet gek dus dat een 'dieet' rijk aan omega-3 vetzuren essentieel is voor een goed functionerend stel hersenen! En, geen verassing dus dat ze een positief effect hebben op klachten als bijvoorbeeld migraine, hoofdpijn, maar je ook beter later nadenken, concentreren en focussen tijdens jouw prestatie momenten. Dit zet te denken, niet? Want, juist bij sportprestaties staan eiwitten en koolhydraten nog vaak in hogere rang dan vetten. Maar, zonder vetten en omega-3 in het bijzonder is er geen optimale communicatie om bijvoorbeeld de juiste versnelling in te zetten of juist op het laatste moment een ander besluit te nemen voor beter resultaat.
Omega-3 en Neurotransmitters
Naast de samenstelling van onze hersenen zorgen vet(moleculen) ook voor de aansturing van onze neurotransmitters. Neurotransmitters zijn onze boodschapperstoffen waarmee ons lichaam met de rest van het lichaam kan communiceren. Dit doet voornamelijk vanuit de darmen en hersenen naar elkaar en het rest van het lichaam. Kortom, het is de taal waarmee het lichaam spreekt met zijn (interne) teamgenoten. Alle (!) communicatie die dus door ons lijf wordt gestuurd, met deze signaalstoffen, zijn opgebouwd uit vetten. Daarmee zijn vetten ook verantwoordelijk voor de aansturing, remming en beweging in ons lichaam. De juiste vetten bieden ons flexibiliteit, op alle vlakken.
Knieblessures, fracturen en dergelijke letsels worden vaak toegeschreven aan pech, maar wellicht ligt de sleutel wel in het hoeveelheid vetten en de directe communicatie die hier aan ten grondslag ligt, zou het niet!?
Praktijk en theorie wijzen steeds vaker uit dat een verkeerde verhouding in onze vetzuurbalans of tekorten aan de juiste vetten zorgen voor slecht functionerende hersenen en veroorzaken zelfs schade in ons hoofd en zenuwweefsel met een behoorlijke impact op ons algeheel functioneren. Zo wordt vetzuurbalans in verband gebracht met kwaliteiten als intelligentie, leervermogen, geheugen, aandacht, concentratie en stemming. In mijn praktijk heeft 90% van mijn cliënten een verstoorde vetzuurbalans. Waarbij we weten dat een ideale vetzuurbalans ratio van omega 3:omega 6 een 1:1 verhouding zou moeten zijn, is deze veelal 1:10 tot 1:15.
Wat betekent dit nu? We weten dat een tekort aan de juiste vetzuren onze stemming, ons stress level en omgaan met stress kunnen beïnvloeden. We weten dat de cijfers voor depressie, burn-out en angststoornissen elk jaar stijgen. We weten dat de gemiddelde Westerling slechts sporadisch vis eet en andere omega-3 rijke bronnen eet. Dan zou de uitkomst en de impact van een verkeerde vetinname wel eens veel groter kunnen zijn dan wij denken?
We denken altijd snel aan chronische ziekte zoals alzheimer of dementie, maar wat zou deze tekortkoming in ons dagelijks 'dieet' en voedingspatroon wel niet kunnen betekenen? Denk aan veel onschuldigere effecten als aanhoudende vermoeidheid, hoofdpijn, angsten, agressie, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, trage besluitvorming, uitstelgedrag en focus! Zou het kunnen dat onze manier van eten daardoor zelfs onze keuzes en daarmee precies gaat beïnvloeden?
Het lijkt mij de moeite om hier zelf eens over na te denken en eens de proef op de som te nemen door je vetzuren te verhogen. En, laten we eerlijk zijn wat heb je te verliezen?
We kunnen onszelf letterlijk slimmer eten, gelukkiger zijn en flexibeler in het leven staan als we de JUISTE vetzuren eten! Mooi, toch? Start vanaf vandaag nog met het toevoegen van omega-3 rijke vetzuren en je zal je lichaam danken voor wat jij er voor terug krijgt.
De 7 belangrijkste omega-3 vetzuren om in je voedingspatroon te verwerken zijn:
Wilde/Vette vis: wilde zalm, haring, makreel, sardientjes, ansjovis, zeevruchten als mosselen, oesters, zeekraal (allen rijk aan omega-3)
Wild vlees, grasgevoerd vlees en orgaanvlees (t.o.v. conventioneel vlees rijk aan Omega-3)
Avocado
Ghee
(koudgeperste) Extra vergine Olijfolie en olijven
Eieren
Walnoten
Omega-3 supplementen
Kom je voor je gevoel aan te weinig omega-3 rijke vetzuren, overweeg dan op dagelijkse basis omega-3 vetzuren in de vorm van algenolie of visolie. PLKTN is een Nederlands bedrijf dat Omega-3 rijke supplementen produceert op basis van Plankton van Nederlandse bodem.
Vissen eten plankton, waarmee je direct bron via een supplement binnen krijgt, ideaal voor een vegetarische leefstijl of uit zorg voor mens en milieu. Gebruik de kortingscode RVDT en ontvang 10% korting op één van hun omega-3 rijke supplementen.
Heb je na het lezen van deze blog behoefte aan gericht advies? Neem dan (vrijblijvend) contact met mij op of overweeg eens een APK check-up als preventieve zorg voor jouw gezondheid en om er achter te komen wat de oorzaken zijn van jouw langdurige klachten.
Belangrijke disclaimers van toepassing op dit artikel:
Bij voorkeur doe je dit op advies van jouw dokter, huisarts en/of aanvullend, medisch specialist. Vandaar ook dat ik geen adviesdoseringen heb aangegeven. De aanbevolen extra voedingsstoffen, in de vorm van supplementen, zijn gegeven op basis van wetenschappelijke referenties en zijn op aanvraag verkrijgbaar. Stuur hiervoor een mail naar: rick@rickvandentempel.nl.
Hebt je vragen, hulp of advies nodig bij mogelijke adviesdoseringen, dat kun je contact opnemen via het contactformulier op mijn website.
De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatief gebruik; en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling. Vraag altijd advies aan jouw arts of andere gekwalificeerde zorgverleners als je vragen hebt over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma uitvoert.
Comentarios